fredag 3. oktober 2014

På tur med Barnas Turlag

Midt i flyttelasset fikk jeg en melding: "Hei, dere trenger en pause, bli med på tur i helgen!".
Min venninde vet utmerket godt hva hun skal si for å få et ja, og det virket denne gangen også, -naturligvis vil vi bli med på tur! Turbopappa og lilleturbo fikk lov å stelle hjemme i flyttekaoset, mens mamma og storeturbo ble med gode venner og Barnas Turlag på tur til DNT hytta Torfinnsheim.

Turbomamma er utpreget sosial til vanlig, men blir brått litt folkesky i fjellet, så det var en spent mamma som sendte påmelding til fellestur. Hvordan er det egentlig å være med på arrangert tur med en gjeng man ikke nødvendigvis kjenner fra før? Blir det tur med saueflokkfølelse? Fjellcharter? Eller bare fryd og gammen? På forhånd konkluderte mor med at fjellfolk er bra folk, og dermed er det begrenset hvor galt det kan bli. Storeturbo gledet seg ubetinget til tur, unger er fine sånn:)

Storeturbo har hele sommer øvd seg på å gå med sekk, med nettopp overnattingsturer for øyet. Skal vi komme oss på lengre turer hele gjengen, må alle bære litt, og vi har tatt det gradvis for å venne en liten rygg til å bære litt på tur. Først var sekken nesten tom, så litt skiftetøy, deretter med egen niste og drikke, og så til slutt finalen: Bære egen sekk og ekstra tøy på tur til Torfinnsheim. Mamma var forberedt på å måtte hjelpe til, og heiet ivrig i de bratteste bakkene på vei til hytta. Litt tungt var det på slutten, men med avtale om at mor skulle bære soveposen hjem igjen gikk det plutselig lekende lett det siste stykket. Dog, har vi lært en ting: vi trenger lakenposer! Soveposer kan være så lette de bare vil, de tar for mye plass, sånn er det bare. Så på ønskelisten til jul står lakenposer til store og små.

Sekk med egen kopp, store turjenter bærer selv:)


Lørdag formiddag møtte vi spent opp på avtalt sted, og konkluderte med at våre antakelser var helt rett: fjellfolk er bra folk! Barna fant tonen med en gang, og mor følte hun hadde kjent turfølget en stund allerede. Totalt 7 barn, i alderen 2-6 år, og 9 voksne la av sted, med passe store sekker, god tid, og friskt mot. Turen startet med et par solide bakker, og lykken var stor da det var blåbær på toppen! Vi somlet, spiste, pratet, sullet oss oppover, og bare nøt å være ute. Solen tittet fram som bestilt da vi kom frem til hytta, og glade voksne nøt solveggen mens barna løste rebus med kompass til hjelp. Rett og slett litt ekte turidyll!

Førstemann opp bakken mamma!

Turjubel, heia oss!

Innføring i kompassbruk

Rebusløype med kompass, dyp konsentrasjon og solid innsats:)

Alle bidro til matlaging, rydding og aktivisering av barn, og lykkelig var turgåeren som ramlet innom hytta akkurat da vi var ferdig å spise middag, og det var varme lapskausrester igjen. Han skulle videre, og takket for maten med spørsmålet: "kan jeg få sms-varsel hver gang dere er på tur? Så kan jeg time middagspausen etter deres middag?" Ingen tvil om at det er god stemning når Barnas Turlag er på tur! 

Etter en liten fisketur uten fangst, og høytlesing på hytta, la barna seg, slitn etter en lang dag med tur, lek og nye venner. De voksne slappet av med kortspill, strikketøy og standsmessige mengder godteri (ikke rart sekkene var tunge på veg opp;) ), og mor konstaterte at fellestur i grunn ikke er så dumt!

Søndag morgen våknet vi til et magisk skydekke, verdens tyngste rundstykker, og turivrige barn. Vi tok den lange vegen hjem, ramlet innom en støl med usedvanlig hyggelige stølsfolk, og fant enda mer blåbær. Tiden går fort når man er på tur med hyggelig turfølge, og brått var vi tilbake der vi parkerte et lite døgn i forvegen. Med nye turvenner, røde kinn og passe mange kilometer i bena, takket vi pent for oss. vel vitende om at det ikke blir siste gang vi drar på tur med Barnas Turlag! Vår klare anbefaling er: meld deg på fellestur!

Nydelig tidlig høstmorgen i fjellet


Fineste turfølget jeg vet om:)

Sauer er ålrighte dyr, disse var veldig glade for å møte turgåere:)


Lykken er å løpe fort, fort siste stykket av turen!

Torfinnsheim er en av DNTs ubetjente hytter i passe avstand for små turben. Med to rutevalg fra parkeringen ble det lagt opp til en rundtur, med kort etappe til, og litt lenger etappe hjem igjen. Ubetjente hytter passer utmarket for barnefamilier på tur. Husk bare å sjekke om de er utstyrt med proviant, eller om man må ha med selv, og ta gjerne en tlf til Turlaget for å høre om det er meldt større grupper den tiden dere planlegger å besøke hytta. Men aller viktigst: ta turen, bruk hyttenettet, og kos dere i fjellet!
God tur:)

2 kommentarer:

  1. Har aldri vært med arrangert tur sjøl, men trakka en del aleine eller med andre. Lite stykke ifra oss Barnas turlag her, men kanskje vi skulle prøvd oss på en tur? Veldig fin tur på dokke :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, veldig kjekt å være med fler på tur innimellom:)

      Slett