tirsdag 13. august 2013

Sikkerheten kommer alltid først! Også på vei til tur...

Sikkerhet er viktig, også når man driver med aktiviteter som er litt utenfor "comfortsonen". Vi står aldri på ski uten hjelm, sykler aldri uten hjelm og beskyttelse på kroppen, padler aldri uten redningsvest, klatrer aldri i utrygge vegger, er alltid nøye med å sjekke seler og tau, har alltid hjelm på i utevegg. Vi har alltid med sender/mottaker på ski, og SPOT tracker når vi er på tur i fjellet. Dette gjelder både store og små, og mantraet som råder er: jau, hjelm må du ha!

Også på veg til ulike aktiviterer er vi opptatt av sikkerhet. Og om denne etappen foregår i bil, sitter barna bakovervendt, uansett. Denne regelen er så godt som ufravikelig, og vi har tatt med oss seter både hit og dit, fordi vi vet det ikke finnes seter der vi skal. Med prampack kan setene fraktes trygt, også på fly, og barna sikres på sikreste måte når vi når målet.


Hjem fra fjellet, to tinderanglere trygt plassert i hvert sitt BeSafe iZi combi/x3


Hvorfor bakovervendt? 

Sammenlignet med å sitte usikret i en frontkollisjon, vil et forovervendt bilsete redusere risikoen for skader med 50-60%, et bakovervendt sete derimot har en skadereduserende effekt på 90-95%. Da er det soleklart for oss at vi velger å sikre barna bakovervendt så lenge som mulig. http://www.tryggtrafikk.no/Forovervendt+eller+bakovervendt.9UFRLK2l.ips

Når man vet at bakovervendt sikring kan utgjøre stor forskjell kontra forovervendt, og fagpersonell sier de ikke forstår hvordan foreldre kan ta sjansen på å sikre barna forovervendt (overlege Tor Einar Calisch, ved Barneintensivavdelingen på Oslo universitetssykehus Ullevål), velger vi å tro at vi har valgt det beste. Og det skal mye til for at vi snur barna før de er langt over 4 år. 

Trygg Trafikk anbefaler at barna sitter bakovervendt til de er over 4 år. Eldste turbo på 4,5 er under 15 kg, og sitter fortsatt finfint bakovervendt. Lillesøster har ennå mange år igjen før hun blir snudd i bilen.

Fornøyd frøken med nytt sete, og god sikt. God margin før hun vokser ut av dette!  Smokken henger fra taket i en nøkkelsnor, lett å få tak i og faller ikke på gulvet.


Isofix eller ikke?

Med isofix i bilen har vi til nå kjøpt isofix seter. Bakovervendt er disse godkjent kun til 18 kg, så dersom man har små som er litt nærmere gjennomsnittet en våre to fliser, kan det være verdt å se på seter som går opp til 25 kg, selv om disse festes med bilens belter. Vi innbilte oss lenge at dette var veldig upraktisk, men etter å ha testet et sete uten isofix, så vi at det i grunn ikke var så komplisert som vi trodde. Med gode løsninger, og riktig montering kan seter stå fjellstøtt, også uten isofix. Ikke minst er fordelen at disse setene er mye lettere, slik at det kan lønne seg om man skal flytte det mellom flere biler på fast basis.

Valg av sete?

Its a jungel out there...
Og begynner man å lese tester i tillegg (og der gjør man jo), er forvirringen komplett. For plutselig står man der, og ser at de bakovervendte setene får dårligere score, samtidig som de anbefales av Trygg Trafikk. Hvor er logikken?

Noe av forklaringen ligger i at disse ofte er kombinasjonsseter, som kan monteres både forover og bakovervendt, og det trekker ned pga fare for feilmontering. Videre er det i Europa andre holdninger enn i Skandinavia, slik at de forovervendte får bedre score der. Til tross for at bakovervendte gjør det meget bra på kollisjonstesten. Bakovervendte ofte noe større, og litt dyrere, det trekkes de også for. Men sikkerhetsmessig får de altså meget bra score, og det er det vi velger å fokusere på: tryggest! http://www.tryggtrafikk.no/Urolige+foreldre+etter+barnesetetest.b7C_wBLY4l.ips

Men hva? Og hvordan velge?
Når vi har valgt sete, har vi fokusert på hvordan setene har gjort det i kollisjonstester bakovervendt, og så sett nærmere på de beste av disse. For vår del har valget dermed stått mellom BeSafe og Britax. Etter å ha sett setene i bilen, og latt jentene prøvesitte, har vi begge gangene vi skulle kjøpe større sete endt opp med BeSafe iZi combi med isofix. Vi synes de gir god støtte, også når de er små, at de er romslige nok til større barn, liggestillingen kan justeres, og de er enkle og montere. Og ikke minst: de passer i  bilen vår!

Tre slitne troll på veg hjem fra telttur, i trygge, gode seter fra BeSafe. Og hurra for stor bil som lett har plass til tre bakovervendte seter i baksetet!

Krøllete ben?

Dette er mange bekymret for. At barna må sitte med bøyde ben i et bakovervendt sete. Og ja, det må de, men det gjør jo vi som sitter foran også. Jeg har ennå til gode å se noen sitte med bena rett ut i bilen. I tillegg er barn mykere i leddene enn oss, de blir ikke "stive" på samme måte, og sitter stort sett ellers også på knærne eller med bøyde ben. Så det er som regel liten grunn til å bekymre seg for det. Jeg spurte storeturbo om dette en gang, om hun synes hun hadde god plass til bena: -du ser jo det mamma, det er masse luft rundt her! Hun skjønte rett og slett ikke hvorfor jeg spurte. Det tar jeg som et tegn på at hun ikke synes det er nevneverdig vanskelig å "krølle" bena litt;)

God benplass, og ingen "krøller" ;)

 

 

 

 

 

 

 


For mer info om sikring av barn i bil, gode tips og råd, ta en titt på bloggen "Sikring av barn i bil"

 

 

BeSafe testfamilier

I våres fikk vi et nyhetsbrev fra BeSafe, der man kunne melde seg på som testfamilie av deres nye PLUSgodkjente BeSafe iZi Plus. Ti familier skulle trekkes ut, og hver skulle de få teste setet. Bilsetenerder som vi er, sendte vi inn et skjema, og glemte det hele litt. Og så fikk vi plutselig en mail: dere er trukket ut! Så vips, kom et flunkende nytt sete i posten, akkurat i passe tid, da storeturbos sete begynte å bli godt slitt etter snart fire års bruk. Og vi er knallfornøyd med BeSafe, nok en gang:)

BeSafe iZi Plus er er et rent bakovervendt sete, godkjent fra 0-25 kg, og monteres dermed uten isofix. Vi var litt spente på akkurat det, vi er som sagt veldig glad i isofixen vår, men det er superenkelt å montere! Og ikke minst er det veldig lett, slik at det er godt egnet når turbo skal på tur med barnehagen, og vi må montere setet i minibussene til barnehagen.

Nytt sete i posten! Storeturbo hjelper ivrig til, alt må sjekkes nøye, sikkerhet er viktig må vite:)

Og: tadaaa: jeg klarer å spenne meg fast selv jo!


Nå har vi testet setet siden juli, og er veldig godt fornøyd! Det er romslig, men samtidig gir det god støtte til lillesøster om hun skal sitte i setet. Det er enkelt å justere selene opp og ned, slik at det er lett å veksle mellom barna. Det tar ikke mer plass enn andre bakovervendte seter, er lett å montere, og passer lange barn. Ryggen er såpass lang at det fint går å ha et barn på over 120 i setet.

Vi har testet setet på to langturer, og dommen er klar fra eldstemann: det er kjempedeilig å sitte i!
Og er barna fornøyd, så er vi voksne fornøyd også;)
Les mer om de andre familienes erfaringer: http://www.besafe.no/Test-av-bilbarnestolen-iZi-PlusHva er viktig for dere ved valg av sete?

Sist, men ikke minst: God, trygg, biltur:)

8 kommentarer:

 1. Flott og informativt! Her går me også for bakovervendt så lenge som råd :-)

  SvarSlett
 2. Flott og informativt! Me går også for bakovervendt så lenge som råd :-)

  SvarSlett
 3. Flott innlegg! Setet så veldig bra ut - vi vurderer et nytt til vår superlange treåring, og det skal såklart være bakovervendt. :)

  SvarSlett
 4. Flott! :-)
  Men jeg lurer på hva slags bil dere har?`Og hvordan er plassen i fremsetet?

  SvarSlett
 5. Kjempeflott innlegg! Her er det Britax som råder, HiWay og MaxWay (men det meste passer i ei caravelle, hehe.) Heia bakovervendt bilsikring!

  SvarSlett
 6. Takk for koselige tilbakemeldinger:)

  Bilen er en S-max Ingun, og det er god plass i forsetet, i tillegg til veldig god bagasjeplass. Gull med stor bil, og å kunne velge akkurat de setene man vil, uten å måtte ta hensyn til at de skal passe i bilen.

  SvarSlett
 7. Flott blogginnlegg. :) Jeg lurte også på hvilken bil dere har, syntes innredninga var så lik hovedbilen vår, men svaret ditt forklarte jo hvorfor i og med at vi også kjører S-max. :) Supert med plass; vi har hatt to bakovervendte i den bilen (pluss beltestol til største), og det er jo likevel et hav av plass til de i forsetene. :) Samt suveren bagasjeplass, som du skriver. Enig med deg ang Besafe-setene; 3-åringen har IZI Kid X3 isofix i den ene bilen (Honda CR-V) og IZI Combi X3 isofix (bakovervendt selvsagt) i S-max'en, og jeg gruer meg til hun vokser ut av de setene.

  SvarSlett
 8. Flott innlegg med mange gode tips! Her går vi også for bakoverlent sete så lenge som mulig :-)

  SvarSlett